Хронічні захворювання та вагітність

Будь-яке хронічне захворювання у тому мірою впливає протягом вагітності, та й сама вагітність впливає захворювання. Наш експерт – лікар-терапевт, кандидат медичних наук Ольга Дранко.

Лікарі називають ці хвороби екстрагенітальною патологією і вважають важливим і серйозним приводом для пильнішого спостереження за майбутньою мамою.

Серед недуг, на які впливає вагітність:
Бронхіальна астма

Майже 5% (а за деякими даними і до 9%) вагітних страждають на астму. Ніхто з лікарів не береться передбачити, як «цікаве» становище вплине на перебіг хвороби.

Чим небезпечна:

Якщо виникає напад задухи, його відчуває як майбутня мама, а й її малюк. Виникає гіпоксія, тобто нестача кисню, яка заважає правильному розвитку плода, а якщо напад стався у значний для крихти період, коли закладаються органи, він майже напевно не пройде безслідно.

Що робити:

Сучасні протиастматичні ліки безпечні для вагітної жінки та плоду. Але все ж таки краще поберегтися і постаратися уникати контакту з алергенами. Зазвичай хронічні «астматики» знають, що може стати причиною нападу. Найпоширеніший алерген – звичайний пил. Її джерела – м’які іграшки, драпірування, килими. Але все у ваших руках: портьєри легко змінити на жалюзі, книги та дріб’язок заховати на засклені полиці. Намагайтеся максимально часто міняти постільну білизну, прати подушки та ковдри, по можливості придбайте спеціальні протиалергічні чохли.

Також можна придбати очисник повітря. Але перед його покупкою дізнатися, як працюють фільтри, щоб не зашкодити собі та малюкові. Якщо вагітна сама прибирає квартиру, вона повинна користуватися респіратором, а після наведення порядку не менше години провітрювати приміщення.
Патологія кишечника

Хронічні захворювання та вагітність Зростаюча матка тисне на кишечник, що може призвести до збоїв у його роботі. Найчастіше – це пронос. Його причиною можуть бути стреси, інфекції, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту.

Чим небезпечна:

Пронос часто супроводжується здуттям живота і болями по ходу кишечника. Діарею не можна залишати без лікування лікаря, оскільки може наступити зневоднення організму, а потім і порушення водно-сольового балансу та обміну речовин, що небезпечно не тільки для малюка, але і для його мами. Але займатися самолікуванням не варто. Адже залежно від причини проносів потрібні різні препарати.

Ще одна часта напасть у вагітних – це запори. Причин безліч: різка зміна гормонального фону, ослаблення м’язів черевного пресу та промежини, тиск матки, порушення перистальтики.

Що робити:

Найголовніше в цьому випадку – налагодити правильне харчування та водно-питний режим. Овочі (буряк, морква та капуста), фрукти (сливи та абрикоси), кисломолочні продукти допоможуть впоратися із запором. Але якщо дієта не допомогла, необхідно звернутися до лікаря.
Патологія жовчного міхура

Буває і так, що хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту вперше починаються у жінок під час вагітності. Це стосується насамперед жовчного міхура та жовчних проток. Так як причиною проблем є порушення їх рухової активності, а під час вагітності збільшується рівень прогестерону – гормону, який і розслаблює всю м’язову м’язи (щоб перешкоджати передчасним пологам), то жовчний міхур починає спорожнюватися дуже мляво, з’являється застій жовчі. Втім, якщо хронічний холецистит вже був до вагітності, то вплив прогестерону на ньому теж позначиться. При цьому жінка скаржиться на біль у правому підребер’ї, відчуття гіркоти в роті, нудоту, блювання, відрижку повітрям, печію, здуття живота.

Чим небезпечна:

Хронічні захворювання та вагітність У жінок з описаною вище патологією важче проходить токсикоз, іноді з болісною нудотою, підвищеним слиновиділенням.

Що робити:

Впоратися з проблемою допоможе дієта, при якій не можна їсти гостре, жирне, смажене, мариноване, копчене. Харчування має бути дробовим. Основою меню мають стати варені та тушковані страви, нежирні кисломолочні продукти, яйця, нежирна риба та пісне м’ясо. Обов’язковий прийом жовчогінних препаратів рослинного походження. Можна заварювати трави (квітки безсмертника, кукурудзяні приймочки, лист м’яти перцевої, плоди шипшини, корінь барбарису) з розрахунку 1 ст. ложка сировини на 1 склянку окропу та приймати по одній третині склянки 3 рази на день за годину-півгодини до їди.
Гіпертонічна хвороба

Це дуже часта патологія у вагітних. Якщо до вагітності у жінки вже була гіпертонія, необхідно повідомити про це гінеколога та терапевта, у якого обов’язково потрібно спостерігатися всю вагітність.

Чим небезпечна:

Ця патологія може спричинити ускладнення і в матері, і в її майбутньої дитини. Через високий тиск зменшується приплив крові до плаценти, а це найчастіше призводить до затримки розвитку плода.