Записки лінивої господині: як я спрощую прибирання

Як зробити прибирання у квартирі
Я терпіти не можу забиратися. Я краще посуд десять раз помию, ніж пилососити, витирати пил і розкладати по місцях речі, розкидані рівним шаром по квартирі.

Але, як відомо, безвихідних положень не буває: згодом у мене накопичилися власні способи спростити неприємні заняття цілих дев’ять. Про щось я прочитала, щось порадили подруги, щось саме спало на думку. Загалом, ділюся!
1. Приладдя для збирання завжди має бути під рукою
Якщо за черговою ганчірочкою мені потрібно кудись лізти, а не просто відкрити шафку і дістати, то ганчірочка залишиться там, де була. Коли досить лише простягнути руку, я зайвий раз і пил протру, і підлогу помию — ось воно все, поруч. Головне — не полінуватись потім прибрати все на місце!
2. Дрібниці треба прибирати відразу
Перевірено: одну річ залишиш не на місці, іншу не прибереш — і ось уже накопичилася ціла купа, на розбір якої треба витратити не менше години. А так можна витратити три хвилини, а потім відпочивати.
3. Вологі серветки – наше все
Серйозно. Ними можна навіть протерти підлогу, якщо гості на порозі. Спеціальні засоби хороші для генерального прибирання, а для щоденних потреб можна обійтись і вологими серветками. Особливо це актуально для працюючих господарок та мам.
4. Зручні засоби для збирання
Це про те, що швабра повинна підходити саме вам, а не мамі чи подрузі; що пилосос має бути досить легким, щоб ви могли взяти його однією рукою та почистити верх шафи; що запах миючих засобів не повинен дратувати (наскільки це можливо) – список можна продовжувати нескінченно. Для мене, наприклад, справжнім порятунком стало маленьке відро для миття підлоги: його вистачає лише на одну кімнату, проте воно легке. Дрібниця начебто, а як допомагає!
5. Робота з проблемними зонами
У мене вдома їх дві — тумба в передпокої та частина стільниці на кухні: на тумбу ставлять сумки та викладають вміст кишень, а на стільниці я кілька разів на день готую дитяче харчування та залишаю пляшечки. Тож першу доводиться щодня розбирати, а стільницю — мити з пристрастю. Варто мені пропустити хоча б один день — і потім на мене чекає вдвічі більше роботи. Ну ні! Простіше згадати про це ввечері і за п’ятнадцять хвилин привести обидві зони в порядок.
6. Геть зайве
З деяких пір я не даю завалятися навіть папірцю. Не знаю, що робити з річчю — віддаю чи викидаю. Інакше виходять коробки та ящики під кодовою назвою «Нерозібране», які займають місце на антресолях та у шафах. До речі, це стосується будь-яких дрібниць, що стоять на відкритих поверхнях: вони дуже заважають забиратися і затягують процес. Звичайно, приємно дивитися на милі дрібнички, але я віддаю перевагу трьом чистим статуеткам, а не цілому полку, припудреному пилом.
7. Ставте реальні завдання
Якщо ви спробуєте за один день (та ще й з дитиною на руках) прибрати дві кімнати, кухню, ванну, передпокій і розібрати антресоль, то не встигнете навіть малої частини запланованого, бо хапатиметеся за все відразу. Краще сказати собі: «Сьогодні я протираю пилюку в одній кімнаті». Вийшло? Чудово! Переходьте до наступного міні-завдання. Особисто я встигаю в рази більше, коли одразу бачу результат.
8.Не соромитися просити про допомогу
Є чоловік чи хлопець? Нехай приєднується: завжди є справи на три хвилини, а десять разів на три хвилини — це вже зекономлені півгодини.
9. Радіти результату та хвалити себе
Так-так, не сумнівайтеся: такі очевидні, здавалося б, речі прямо окриляють і примушують інакше поглянути на обридлі домашні обов’язки. Раковина блищить? Здорово! Так і скажіть собі: “Я її відмила, я молодець!”.
Сподіваюся, мій досвід допоможе комусь якщо не полюбити прибирання, то хоча б перестати вважати його найжахливішим заняттям у світі.