Вагітність та комп’ютер

Коли я була вагітна, мені часто доводилося чути від своїх родичів: Знову сидиш за комп’ютером! Це дуже шкідливо! Від комп’ютера виходить небезпечне для малюка випромінювання! В основному лаялися, звичайно ж, майбутні дідусі-бабусі. Послухати їх, так я мала народити невідомо кого. І все через згубний вплив прогресу на здоров’я майбутніх мам…

Забігаючи вперед, заспокою вас – народився цілком здоровий малюк.

Але протягом вагітності мене ні-ні, та відвідували сумніви: а раптом все ж таки комп’ютер дійсно може якось пошкодити дитині? Для того щоб вирішити це питання раз і назавжди, я присвятила-таки трохи часу прогулянкам по мережі і прочитала те, що мені вдалося розшукати на цю тему.

Перше, що я дізналася: лікарі не мають єдиної думки з цього питання. Отож звідки ноги ростуть! У сенсі всі страхи старшого покоління.

Час, коли комп’ютери почали з’являтися майже в усіх офісах та багатьох будинках, настав порівняно недавно. І медики не встигли добре вивчити, наскільки вони шкідливі для нас. Просто у них ще недостатньо даних для цього.

Що точно не викликає сумнівів, то це те, що випромінювання від комп’ютерів, які використовувалися для роботи років 10-15 тому, насправді було шкідливим. Але чи багато хто зараз використовують те обладнання? Адже інформаційні технології не стоять дома.

Від моніторів, так само як і від телевізорів та побутової техніки, не виходить радіоактивного випромінювання, яке справді шкідливе для людини і призводить до генетичних порушень. Від комп’ютерів виходять лише електромагнітні поля наднизькою частоти, які не завдають шкоди людським клітинам.

Коротше, ви не народите «невідому звірятку», якщо користуватиметеся комп’ютером. Про страшилки бабусь і дідусів можна забути, а заразом заспокоїти їх самих. Літні люди все-таки, і їхня душевна рівновага – запорука здоров’я та довголіття…

До речі, запропонуйте своїм домочадцям викинути електричні праски, електробритви, та й мікрохвильові печі заодно… Адже від їхнього випромінювання шкоди більше, ніж від комп’ютерної. Думаю, це їх значно протверезить.

І все ж шкода від комп’ютера є, але зовсім іншого плану.

Захопившись багатогодинними рейдами по мережі або просто працюючи подовгу за комп’ютером, майбутні мами справді можуть завдати шкоди собі та своїй дитині.

По-перше, тривале сидіння на одному місці в нерухомому положенні може призвести до застоїв крові та погіршення кровообігу. При цьому обмін речовин порушується. А це все не тільки негативно впливає на плід, а може призвести до геморою у вагітної жінки.

По-друге, при вагітності збільшується вага тіла, центр тяжіння зміщується вперед, що саме собою вже призводить до навантажень на хребет. А якщо ви ще при цьому довго сидите за комп’ютером, навантаження стає більше. Результат – остеохондроз або різні захворювання суглобів та хребта. Те, що шкодить мамі, потенційно може пошкодити малюку, як мінімум тому, що мама при цьому відчуває негативні емоції.

По-третє, якщо ви сидите при цьому в закритому приміщенні, виникає ризик нестачі кисню, як для вас, так і для дитини.

По-четверте, робота за комп’ютером знижує гостроту зору. Особливо уважно до цього фактора варто поставитися жінкам з короткозорістю. Інакше через якийсь час після народження малюка ви раптом виявите, що короткозорість почала прогресувати.

І нарешті, перевтома від одноманітної роботи і розмаїття інформації, що обрушується на вас в Інтернеті, теж ні до чого хорошого не призводить.

Вагітність та комп’ютерМожна і продовжити цей список. Але мені цього вже було достатньо для того, щоб почати шукати відповіді на запитання: що робити? Працювати треба! Та й спілкування в мережі з іншими вагітними мамами допомагало мені покращити настрій і дізнатися багато корисного про вагітність і пологи, починаючи від інформації, де купити недорогий одяг для вагітних, і закінчуючи пошуком відповідного лікаря або пологового будинку.

Працювати і просто добре проводити час у мережі вагітним можна. Але обережно. Тобто, дотримуючись простих запобіжних заходів:

– Вибирайте лише сучасні монітори.

– Не сидіть за комп’ютером довше 45 хвилин без перерви, а потім відпочивайте щонайменше 15 хвилин. Під час перерв рухайтеся – робіть нескладну гімнастику, подихайте свіжим повітрям на балконі або біля вікна, або хоча б просто прогуляйтеся коридором.

– Влаштуйте собі зручне робоче місце, щоб сидіти в правильній позі і втомлюватись якнайменше.

– Перейдіть на щадний режим роботи. На щастя, трудовий кодекс у нашій країні це дозволяє. Згідно з ним, а також СанПіН, вам зобов’язані надати роботу без використання комп’ютера, або обмежити час роботи з комп’ютером не більше трьох годин. Для цього вам доведеться отримати довідку у лікаря, який спостерігає за вашою вагітністю. Але гадаю, за ним справа не встане.