Музика для вагітних

Чи знаєте ви, що малюк в утробі матері чує навколишні звуки та реагує на них? І з дитиною треба розмовляти і мамі та татові, навіть якщо вона ще в животі. Коли він з’явиться на світ, він дізнається про вас, оскільки чув вас найчастіше. Розмовляйте з ним, щоб малюк чув, як його тут люблять і чекають. Але, крім рідних голосів мами та тата, немовля в утробі має чути музику!

Музика, почута до народження, прискорює розвиток дитини, допомагає подолати деякі проблеми розвитку. Діти, які чули музику в період внутрішньоутробного розвитку, швидше за інших починають реагувати на звуки, впізнавати мелодії. У них краще розвинена пам’ять!

У європейських країнах обчислення віку дитини починається після її народження. А ось китайці вік дитини рахують з моменту зачаття, тобто новонародженій дитині вже 9 місяців. І це ближче до реальності, аніж наші звичні погляди. Адже насправді ми живемо на планеті Земля на 9 місяців більше, ніж прийнято рахувати!

Коли немовля в утробі матері починає чути звуки?

Здатність чути виникає у дитини в утробі на 6-7 місяці вагітності. Деякі вчені вважають, що даючи малюкові з цього терміну слухати музику, можна прищепити йому музичні таланти.

Класичним вважається експеримент із музикою Дебюссі: вагітна постійно слухала її у години відпочинку. А після пологів її малюк одразу заспокоювався, почувши цю музику. Так що знаючи, що вас чекають безсонні ночі, чому б не скористатися цим експериментом і в години відпочинку слухати якусь приємну і улюблену вами мелодію. Коли дитина з’явиться на світ, ви зможете спробувати заспокоїти її цією мелодією.

Історія питання

Вплив музики на організм ще не народженої дитини відомий з давніх часів. У Китаї ще 2000 років тому практикували допологовий вплив на дитину багатогодинним співом. Китайці вважали, що життя починається із зачаття, а отже, займатися вихованням дитини необхідно відразу після зачаття.

Музика для вагітних У Японії вагітних жінок поміщали у спеціальні громади, розташовані у гарній місцевості, де займалися естетичною та музичною освітою матері та майбутньої дитини. У давнину на Сході існувало повір’я, що до весілля кожна дівчина має зіткати собі килим, а за час вагітності майбутня мама має зіткати душу дитини з музичних ниток свого голосу. До останнього часу в країнах Північної Європи було звичайним явищем, коли вагітні жінки довго сиділи на сходах свого будинку і співали народні та релігійні пісні.

Дослідження вчених

Понад сто років тому вчені морфологи звернули увагу на той факт, що в мозку новонародженого є певний відсоток атрофованих нейронів. Тоді ж було висунуто гіпотезу, що ці нейрони атрофовані внаслідок їх незатребуваності за період внутрішньоутробного розвитку плода. З іншого боку, існувала наукова інформація про те, що кількість нервових клітин головного мозку значною мірою визначає рівень інтелектуального розвитку та психічної зрілості дитини.

У зв’язку з цим у Європі та США виникли ідеї про доцільність виховного процесу у допологовий період життя людини з метою збереження та розвитку найбільшої кількості нейронів головного мозку. Так з’явилася нова галузь психології, педагогіки та медицини — допологове виховання.

А 1982 року японські вчені за допомогою гідрофону визначили, що внутрішньоутробно дитина чує все, що відбувається як усередині мами, так і навколо неї. При цьому всі звуки мають приглушений характер, втрачаючи до 30% своєї гучності. Відомо, що в чотирнадцять тижнів плід починає реагувати на різні звукові ефекти по-різному: він може реагувати на гучність і ритм мелодії, вона може йому подобатися чи ні.

Музика для вагітних За допомогою спеціального ультразвукового сканера вчені обстежили кілька десятків вагітних жінок. Під час експерименту кожні 15 секунд звучав невеликий фрагмент музичного твору, а прилад фіксував посилення мозкової активності малюків, що ще не народилися. Виявилося, що вони не лише чують музику, а й виявляють свої емоції: спокійні ліричні мелодії змушують їх “сумувати”, а заводні – “радіти”.

Доведено, що звук — найсильніший фактор, що інтегрує, що впливає на весь організм дитини, гармонізуючи його. Через нейроендокринну систему, музика впливає практично на всі системи та органи дитини: змінюється частота дихання, тонус м’язів, моторика шлунка та кишечника. Це дійсно певний напрямок розвитку людини, де у внутрішньоутробному періоді в нього вкладаються дуже важливі елементи.

Також доведено, що малюки дізнаються, активніше реагують і віддають перевагу тій музиці, яку вони “чули” до народження, будучи в утробі матері.