Як правильно вибрати килим

Килими в квартирі у багатьох асоціюються з радянськими часами, коли було модно їх вішати на стіну, як правило, поряд з ліжком, або стелити на підлогу. Швидше за все робилося це для утеплення приміщення. Але ті часи минули, а килими так само не втратили актуальності в інтер’єрі; зараз їх застосовують як прикрасу приміщення для надання затишку та приємної атмосфери.

Килими можуть бути як настінними, так і підлоговими, відрізнятися за розміром, формою, матеріалом, з якого вони виготовлені. Та й цільове використання їх по-різному: для ванн, дитячих, передпокоїв, віталень, сходів і т.д.

Килим у будь-якій кімнаті не повинен сильно впадати в очі, а повинен лише доповнювати інтер’єр, це правило не ставитися до килимів для коридорів, де їх функцією є візуальне розширення простору.

За формою килими найчастіше бувають прямокутними чи квадратними.

Перед тим, як зробити вибір на користь якогось виробу, потрібно знати матеріал виготовлення.

Вовняний килим. Досі є одним із популярних рішень. Вовна дуже приємна на дотик, у ній міститься тваринний віск, який добре впливає на здоров’я людини. А також шерсть відштовхує бруд і може довго зберігатися чистою. Вовняні килими вимагають регулярного чищення пилососом і щорічно їм необхідна хімчистка. Вовна для таких килимів зазвичай використовується овеча.
Шовк. Килими з цього матеріалу вважаються екологічно чистими та виготовляються виключно вручну. Їх небажано стелити в кімнаті, де дуже часто ходять, бо такий килим швидко зітреться, краще постелити його у спальні. Недоліком такого килима є його висока ціна, тому дозволити собі може не кожен.
Синтетичні килими. Мало того, що вони найдоступніші за ціною, так і за ними дуже легко доглядати, ось тільки зношуються вони вкрай швидко. Тому тут краще віддати перевагу турецьким килимам і найкраще від виробника. Вони прослужать набагато довше.
Перський килим. Воістину найдорожчі килими виготовлялися і виготовляються досі в Персії (Ірані), використовується при цьому шерсть овець та кіз, пострижених навесні. Перський килим повністю виготовлений вручну і впишеться в будь-який інтер’єр, оскільки є еталоном розкоші.
І ще кілька хитрощів для інтер’єру з килимами:
вибирайте килим у контрасті з підлогою. Наприклад, якщо підлога світла, підійде темний і насичений колір килима;
щоб килим гармонійно вписувався в інтер’єр, в тон йому можна вибрати штори чи декоративні подушки;
Для пом’якшення класичного інтер’єру можна вибрати килим круглої форми. Єдине, що необхідно враховувати, — у приміщенні має бути ще хоча б один елемент круглої форми, наприклад світильник, стіл;
у маленькій кімнаті, де немає можливості постелити килим великої форми, можна обійтися компактною килимовою доріжкою;
для дитячої не слід вибирати килим із довгим ворсом, тому що він швидко забрудниться.
Наведені вище поради гарантовано спростять процес вибору килима.