Як стимулювати розумовий розвиток дитини

З самого народження малюки черпають інформацію з зовнішнього світу. Завдяки цій унікальній особливості дитячої пам’яті, вони набувають важливі знання і досвід. Однак наявність знань не є основою формування освіченої, гармонійної особистості. Для цього нам потрібно розвивати розум малюка, його мислення. Як розвинути розумові здібності дитини — ось головна мета інтелектуального виховання в дошкільному та молодшому шкільному віці.

Як стимулювати розумовий розвиток дитини?

Всім відомо, що здібності розвиваються при грамотній активації розумової роботи головного мозку. Існує багато способів стимулювати ефективну розумову діяльність. Велику користь приносять такі методи розвитку дитини:

  • ЗСЖ, якісне харчування;
  • спілкування;
  • розвиваючі ігри та заняття;
  • соціалізація;
  • любов і підтримка батьків;
  • правильне ставлення до навчання;
  • мотивація.

Збалансоване харчування, яке компенсує потребу зростаючого організму у вітамінах, корисних поживних речовинах, фізична активність, тривалі прогулянки на свіжому повітрі потрібні дитині для нормального росту і формування всіх систем і органів, в тому числі, і головного мозку. Мозгова діяльність також має прямий зв’язок з фізичним здоров’ям, самопочуттям малюка.

Спілкування між дітьми і батьками — важливий компонент інтелектуального виховання. З нього малюк черпає багато корисних знань, набуває безцінний життєвий досвід, уявлення про навколишній світ, розвиває мову, мислення.

Гра — вид діяльності, який виконує ключову роль в розвитку розумових здібностей дитини. Вчені довели, що вона більш ефективна, ніж шкільні уроки традиційного формату (лекції). Розвиваючі ігри чи ігрові заняття не тільки стимулюють розвиток дитячого інтелекту, творчих здібностей, кмітливості, а й допомагають зацікавити дітей у пізнавальній діяльності.

Крім сім’ї, дитині для гармонійного розвитку необхідно спілкування з людьми поза сімейним колом, а також з однолітками. Завдяки такому спілкуванню розвиваються комунікативні навички, які допоможуть малюкові адаптуватися, відчувати себе впевнено в будь-якому незнайомому середовищі.

Коли батьки піклуються про малюка, слухають його, обговорюють з ним важливі справи, хвалять за успіхи, підтримують при невдачах, він вчиться вірити в себе, довіряти навколишньому світу, відкритися всьому новому. До речі, мотивація, позитивне ставлення до школи, вчителів, навчання теж формується під впливом батьків.

Як допомогти дитині розумово розвиватися? Розвиваючі курси для дітей

Очевидно, що розумовий розвиток малюка не обмежується тільки предметним навчанням. Воно має на увазі гармонійний розвиток різних граней дитячої особистості. Розвиваючі курси для дітей потрібні і дошкільнятам, і учням початкової школи. Вони допомагають вирішити відразу кілька важливих завдань інтелектуального виховання:

  • тренування розуму;
  • розвиток навчальних навичок;
  • досвід колективного навчання.

Якщо ж записати малюка в Школу ментальної арифметики Соробан®, можна розраховувати на набагато більш значні результати. Завдяки спеціальним прийомам роботи з дітьми 5-11 років педагоги Соробан®:

  • вчать вихованців самостійно вирішувати поставлені завдання, досягати цілей попри помилки і труднощі;
  • пробуджують жвавий інтерес до знань, потребу в активній розумовій діяльності;
  • дають можливість кожному учневі досягти успіху, відчути силу своїх здібностей, надихаючи на нові перемоги.

У питанні, як мотивувати розумовий розвиток дитини, Школа Соробан® в Україні — головний експерт. Дізнатись більше ви можете на офіційному сайті школи в Україні soroban.ua.